2. února 2013

Novoroční předsevzetí - trochu jinak!


          Samozřejmě si každý rok sepíšu pár věcí, kterých bych chtěla v daném roce dosáhnout. Pár týdnů před silvestrem jsem ale při úklidu našla moje novoroční předsevzetí na rok 2011 a jenom jsem vytřeštila oči. Vše bylo rozdělené např. na škola, rodina, volný čas, zájmy a ke každému bodu jsem měla několik předsevzetí, které jsem chtěla uskutečnit. Myslím, že ani jedno z těch dohromady cca 30 jsem nedodržela. Aspoň ne úplně. Možná tento objev vedl k mému prozření ohledně předsevzetí které se tedy uskutečnilo letos na silvestra po půlnoci. 
          Moje teorie je, že bychom si neměli dávat předsevzetí jako např.: pravidelně jíst, cvičit, chodit do knihovny, najít si partnera, neutrácet, nebýt tak líná, víc se o sebe starat, atd. Když se nad tím zamyslíte ani jedno není přesné. Tím myslím že u ničeho nevíte kdy, kde ani pořádně co. Teda ovšem - všechno do konce tohoto roku. Ale kdy během toho roku. Mám jíst víc pravidelně v březnu? Nebo si najít partnera v červenci? Já bych proto pojala předsevzetí takto (pár příkladů):
          pravidelně jíst - Snídat, svačit, obědvat, svačit, večeřet. A teď trochu jinak. Víte, že přes pracovní týden nestíháte snídaně a potom je díky tomu vynecháváte i o víkendu? Předsevzetí by znělo: Snídat! - radši si přivstat dřív a snídani si aspoň připravit a sníst jí po cestě do školy/práce pokud se nestihnete nasnídat doma, než nesnídat vůbec!
           pravidelně cvičit - Je fajn si to takhle říct. Sedíte v pondělí u stolu: "Mohla bych si jít zacvičit. Ale dneska asi ne, nechám to na zítra." A tak to pokračuje další den a potom další a teprve v sobotu se dokopete si zacvičit a cvičíte až moc, tělo se unaví a druhý den: "Ááá všechno mě bolí, znovu si zacvičím, až to přestane." Máte takový problém? Potom by předsevzetí znělo: Budu cvičit v pondělí, středu, pátek více a v neděli méně. Jinak řečeno, zvolte si dny tak,  abyste cvičili obden a to z tohoto důvodu: Tělo se při cvičení unaví a to ať jste začátečník nebo cvičíte už nějakou dobu a proto je to na něm druhý den znát. Pokud byste další den znovu cvičili ještě by se to nahromadilo a další den byste měli problém vstát z postele. Když budete vynechávat jenom den, max. dva, tělo si odpočine a svaly budou ještě rozhýbané a bude se vám cvičit o něco lépe než poprvé. 
           -  stejně tak by se dalo podobně postupovat u zmíněného chodit pravidelně do knihovny (určit si jestli tam budete chodit jednou týdně, za čtrnáct dní..) , neutrácet (vždy si ujasnit co potřebuji - né co chci), nebýt lína (najít si nějakou činnost, jejíž pravidelné dodržování bude ve vašich předsevzetích)
             najít si partnera - Fuu...O tom, jak si najít partnera bychom tu mohli mluvit celý článek, ale zjednodušeně. Pokud chcete najít partnera z důvodu abyste prostě s někým byli tak pochybuju že s tím budete mít problém. Horší to mají ti, co čekají na spřízněnou duši. Nechci se o tom moc rozepisovat, takže co nejstručněji. Nemůžete si určit kdy ho najdete ani kdo to bude. Ikdyž - a dostáváme se k tomu jak by znělo předsevzetí. Třeba jste až moc stydliví a bojíte se dotyčnou osobu jenom pozdravit. Pro vás by předsevzetí znělo asi takto: Věřit si! Myslím že k tomu nic víc dodávat nebudu, jestli je to váš případ, tak víte co tím myslím. Na druhou stranu můžete být ti co si věří až moc a někoho to může asi i odradit, protože se možná občas chováte jak neřízená střela. Předsevzetí pro vás (ale pouze v případě, že vám to tak jak to je nevyhovuje): Trochu ubrat a sledovat víc reakce vašeho okolí.
            Moje novoroční předsevzetí se skládá z toho, dávat si "jednoduché" cíle, u kterých vím, že když se budu snažit tak jich můžu dosáhnout. Např. mít na vysvědčení dvojku z matematiky, být vybraná při konkurzu na koncert mladých talentů. Něco se vám povede a něco ne. Jsou to ovšem věci které opravdu můžete během toho roku ovlivnit. 
                                                           
                                                                                                     -A

Žádné komentáře:

Okomentovat